En tvangsopløsning af et selskab betyder, at selskabet tvinges til at ophøre og dermed stopper med at eksistere.
Tvangsopløsning kan gøres på anpartsselskaber (ApS), iværksætterselskaber (IVS) og aktieselskaber (A/S).
Tvangsopløsningen af dit selskab behøver ikke være så drastisk, som det lyder. Hvis dit selskab ikke har gæld, kan du vælge at få RD Revision til at lukke det for dig. Du kan også blive klogere på, hvad prisen er for håndtering af din tvangsopløsning.
Et selskab kan sendes til tvangsopløsning af Erhvervsstyrelsen hvis et af følgende scenarier opstår:
Erhvervsstyrelsen giver normalt din virksomhed en besked med en frist til at rette op på de ting der mangler.
Hvis ledelsen ikke retter op på de ting der mangler inden fristen fra Erhvervsstyrelsen, kan Erhvervsstyrelsen anmode Skifteretten om tvangsopløsning.
Skifteretten vil afgøre, hvordan opløsningen skal ske med en af følgende måder:
Formløs opløsning: Bruges hvis selskabet ingen værdier har
til at dække omkostningerne og der ikke er nogen der vil stille sikkerhed for omkostningerne.
Konkurs: Bruges hvis selskabet har værdier, men ikke kan
betale sine kreditorer som aftalt med de værdier selskabet har til rådighed.
Ved konkurs sælges alle værdier og overskuddet fordeles til dem, der har penge til gode.
Hvis det ser ud til at der er for få værdier i virksomheden, til at dække udgifterne forbundet med en konkursbehandling, skal nogen typisk stille sikkerhed for omkostningerne, før en konkursbehandling kan indledes
Likvidation: Bruges hvis selskabet har nok aktiver til at
dække kreditorerne og omkostningerne ved opløsningen, men ikke overholder reglerne for at drive virksomhed
Ved likvidation sælges alle aktiver i selskabet af en likvidator valgt af skifteretten. Når alt er gjort op, gæld og likvidationsbehandlingen er betalt, fordeles overskuddet til virksomhedens ejere.
Når en virksomhed tvangsopløses, fratræder selskabets ledelse og revisor automatisk.
Den fratrådte ledelse mister som konsekvens retten til at råde over selskabet og selskabets kapital.
Hvis dit selskab ikke har gæld, kan RD Revision hjælpe med at lukke dit selskab med en betalingserklæring. RD Revision håndterer alt fra afmeldelse af pligter til indberetning hos SKAT og Erhvervsstyrelsen.
Lukning af et selskab med en betalingserklæring tager ofte 2-5 måneder. Det er hovedsageligt på grund af ventetid hos SKAT. RD Revision følger sagen til dørs, så du slipper for bekymringer.
Genoptagelse af et tvangsopløst selskab er en proces, hvor et selskab får mulighed for at genoptage sin virksomhed og fortsætte sin drift, selvom Erhvervsstyrelsen har besluttet at starte processen med at tvangsopløse selskabet i skifteretten.
Når Erhvervsstyrelsen anmoder Skifteretten om at tvangsopløse et selskab, skyldes det ofte, at selskabet ikke har opfyldt sine lovpligtige forpligtelser, såsom at indsende årsrapporten rettidigt eller at registrere nødvendige oplysninger om ejere.
I sådanne tilfælde meddeler Erhvervsstyrelsen selskabet og offentligheden om beslutningen om at tvangsopløse selskabet. Fra dette tidspunkt har selskabet en periode på 3 måneder til at indsende en anmodning om genoptagelse til Erhvervsstyrelsen. Det er inden for denne tidsramme, at selskabet kan forsøge at rette op på de mangler, der har ført til tvangsopløsningen.
Hvis årsagen er at finansielle forpligtigelser, såsom gæld der ikke kan opfyldes, skal virksomheden finde en aftale med de involverede parter, der gør at virksomheden kan fortsætte driften.