Artikel

Om Anpartsselskaber (ApS)

Artikel skrevet d. 11/6 2024

Kort om anpartsselskaber

Hvad er et anpartsselskab? Et Anpartsselskab, forkortet ApS, er en populær selskabsform i Danmark. Et anpartsselskab er kendetegnet ved, at ejernes (anpartshavernes) hæftelse er begrænset til deres indskud i selskabet. Dette betyder, at ejerne ikke hæfter personligt for selskabets gæld og forpligtelser ud over det, de har indskudt i selskabet. Et ApS er en selvstændig juridisk enhed, hvilket betyder, at det kan indgå kontrakter, eje aktiver og påtage sig forpligtelser i eget navn.

For at stifte et ApS kræves en minimum startkapital på 20.000 kr. Denne kapital kan indskydes enten kontant eller i form af andre værdier (apportindskud), der har økonomisk værdi for selskabet. Anparterne i selskabet kan fordeles mellem en eller flere ejere, og selskabet ledes af en direktion, som minimum skal bestå af én direktør.

Fordele ved et Anpartsselskab

Begrænset hæftelse

En af de største fordele ved et ApS er den begrænsede hæftelse. Anpartshaverne hæfter kun med det beløb, de har indskudt i selskabet, hvilket beskytter deres personlige formue mod selskabets kreditorer i tilfælde af økonomiske problemer.

Fleksibilitet i ejerstrukturen

ApS giver mulighed for at have flere ejere (anpartshavere), hvilket kan gøre det lettere at rejse kapital og dele ansvar og kompetencer. Anparter kan overdrages, hvilket giver fleksibilitet i ejerstrukturen.

Skattemæssige fordele

Selskabsskatten for et ApS er fastsat til 22% (pr. 2024), hvilket kan være fordelagtigt sammenlignet med personbeskatningen i en enkeltmandsvirksomhed. Derudover kan ejere udskyde beskatning ved at lade overskud blive i selskabet til fremtidige investeringer.

Adgang til erhvervslån

Banker og finansielle institutioner er ofte mere villige til at yde lån til et ApS end til enkeltmandsvirksomheder på grund af den strukturerede og lovgivningsregulerede form af et Anpartsselskab.

Ulemper ved et Anpartsselskab

Stiftelsesomkostninger og krav om kapital

Der er omkostninger forbundet med at stifte et ApS, herunder gebyrer til Erhvervsstyrelsen og eventuelle udgifter til revisor eller advokat for stiftelse, bogføring, regnskabsføring mm. Kravet om en minimumskapital på 20.000 kr. kan være en barriere for nye iværksættere.

Øgede administrative byrder

Et ApS er underlagt en række administrative krav, herunder udarbejdelse af årsregnskab, indberetninger til myndighederne og løbende bogføring. Hvis man ikke selv kan bogføre, kan det medføre øgede omkostninger til revisor og bogholderi.

Komplekse skatteregler

Selvom der er skattemæssige fordele, kan skattereglerne for et ApS være mere komplekse end for andre virksomhedstyper. Dette kræver ofte professionel hjælp til at navigere korrekt i skattemæssige forhold.

Offentlig tilgængelighed af regnskaber

Årsregnskabet for et ApS er offentligt tilgængeligt, hvilket betyder, at enhver kan få indsigt i selskabets økonomiske forhold. Dette kan være en ulempe, hvis man ønsker at holde sine økonomiske forhold private.

Regnskabskrav til et Anpartsselskab

Anpartsselskaber er underlagt omfattende regler til bogføring, revision og regnskabsrapportering
Her er et eksempel på spørgsmål vi typisk får, et svar og en oversigt over regnskabskrav til anpartsselskaber.

Spørgsmål: Hvad er et anpartsselskab og hvilke regnskabskrav er der til et anpartsselskab?

Svar: Anpartsselskaber skal bogføre deres indtægter/udgifter og lave årsregnskab til Erhvervsstyrelsen.
Afhængig af anpartsselskabets størrelse, er anpartsselskabet underlagt revision.
Driver selskabet momspligtig virksomhed, skal der udarbejdes momsregnskab.  

Der er flere regnskabskrav end dem som er nævnt i svaret.
Du kan læse mere om regnskabskravene i oversigten herunder:


Årsregnskab

Alle ApS’er skal udarbejde og indsende et årsregnskab til Erhvervsstyrelsen. Årsregnskabet skal give et retvisende billede af selskabets økonomiske situation og omfatter resultatopgørelse, balance, noter og ledelsesberetning. Årsregnskabet skal indsendes senest 6 måneder efter virksomhedens regnskabsår sluttede.

Bogføring

ApS’er er underlagt bogføringsloven, som kræver, at alle økonomiske transaktioner registreres løbende og korrekt. Bogføringen skal opbevares i mindst 5 år fra udgangen af det regnskabsår bogføringen vedrører. Selskabet skal også være i stand til at dokumentere alle indtægter, udgifter, aktiver og passiver i mindst 5 år fra udgangen af det regnskabsår de vedrører.

Revision

Mindre ApS’er kan fravælge revision, hvis de opfylder to af følgende tre kriterier:

  • En balancesum på under 4 mio. kr.
  • En nettoomsætning på under 8 mio. kr.
  • Færre end 12 fuldtidsansatte i gennemsnit
 

Selskaber, der ikke opfylder disse kriterier, skal have deres årsregnskab revideret af en registreret revisor eller statsautoriseret revisor.

Momsregnskab

ApS’er, der driver momspligtig virksomhed, skal registreres for moms og afregne moms til Skattestyrelsen. Dette indebærer løbende indberetning og betaling af moms, typisk på kvartalsbasis, afhængigt af virksomhedens størrelse.

Lønsumsafgift

Nogle ApS’er er underlagt lønsumsafgift, hvis de driver visse typer virksomheder, f.eks. en finansiel virksomhed. Lønsumsafgift beregnes på grundlag af lønsummen og skal indberettes og betales til Skattestyrelsen.

Selskabsskat

ApS’er er underlagt selskabsskat og skal indberette og betale skat af selskabets skattepligtige indkomst. Selskabsskatten er som nævnt 22%, og selskabet skal indgive en selvangivelse årligt til Skattestyrelsen.

Er du interesseret i af oprette et Anpartsselskab

Hvis du overvejer at omdanne til et Anpartsselskab og gerne vil vide mere om processen, kan du læse om det på vores side: omdannelse af enkeltmandsvirksomhed

Hvis du gerne vil oprette et anpartsselskab, er du velkommen til at kontakte os via
kontakt siden